25η Μάρτιου

By Aimilia Konialidis, Year 12

Ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου.  Είναι μια διπλή γιορτή για το Έθνος γιατί γιορτάζουμε την ημέρα που ξεκινήσε ο Εθνικός Αγώνας για την Ανεξαρτησία των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθώς επίσης και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.  Ταυτίζοντας την μεγάλη αυτή θρησκευτική γιορτή με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 συμβολίζουμε την θεϊκή ευλογία του αγώνα των Ελλήνων, των θυσιών για την κατάκτηση μιας ηθικής πολιτικής και εθνικής ελευθερίας.    Ο βασιλιάς Όθωνας καθιέρωσε την 25η Μαρτίου ως εθνική εορτή σιτς 15 Μαρτίου 1838. Η ημέρα είναι εθνική αργία και αποτελεί αφορμή όχι μόνο να τιμήσουμε όλους όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να υπερασπιστούν τα ιδανικά και τις αξίες της χώρας μας, τις παραδόσεις και την κληρονομιά μας αλλά και να σκευτούμε πως έχει εξελιχθεί μέσα στην περίοδο διακοσίων χρόνων η σύγχρονη ταυτότητα της Ελλάδας σεβόμενοι την Ιστορία μας και χτίζοντας το μέλλον μας.  
Ως αργία, τα σχολεία, οι τράπεζες και τα καταστήματα είναι κλειστά. Σε κάθε πόλη πραγματοποιείται σχολική παρέλαση όπου οι μαθητές των τοπικών σχολείων, ντυμένοι με λευκά και μπλε ρούχα, παρελαύνουν με τον αριστούχο μαθητή/μαθήτρια κάθε τάξης να κρατά την ελληνική σημαία. Στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιείται επίσης σε μεγάλες ελληνικές πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Ο Ελληνικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας έλαβε χώρα μεταξύ 1821 και 1829 μεταξύ των Ελλήνων επαναστατών και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έχοντας βρεθεί υπό οθωμανική κυριαρχία από τον 15ο αιώνα, επαναστατικές ομάδες, όπως η Φιλική Εταιρεία, ιδρύθηκαν με στόχο την απελευθέρωση της Ελλάδας. Εξεγέρσεις ξέσπασαν στη Μακεδονία, την Κρήτη, την Πελοπόνησσο, και την κεντρική Ελλάδα, αλλά ήταν ανεπιτυχείς. Το 1827 φαινόταν ότι κάθε ελπίδα για ανεξαρτησία είχε χαθεί. Τότε ήταν που οι μεγάλες δυνάμεις αποφάσισαν να παρέμβουν. Οι Έλληνες βοηθήθηκαν από τους Βρετανούς, τους Γάλλους και τους Ρώσους, ενώ οι Οθωμανοί βοηθήθηκαν από τους Βορειοαφρικανούς και συγκεκριμένα από τους Αιγύπτιους. Μετά από σχεδόν εννέα χρόνια πολέμου και μαχών, η Ελλάδα αναγνωρίστηκε ως πλήρως ανεξάρτητο κράτος και ο πρίγκιπας Όθωνας της Βαυαρίας ορίστηκε ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας. 

Η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, πιο γνωστή ως 25η Μαρτίου, γιορτάζεται με πολλούς τρόπους. Πολλοί Έλληνες προσέρχονται στην εκκλησία το πρωί της γιορτής. Ακολουθούν οι παρέλασεις. Η μεγαλύτερη παρέλαση πραγματοποιείται στην Αθήνα, όπου οργανώνονται ομιλίες, πολιτικοί κάνουν κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, τα παιδιά παρελαύνουν με παραδοσιακές στολές, υπάρχουν μπάντες, στρατιωτικά οχήματα και επιδείξεις. Αυτές οι παρελάσεις προσελκύουν χιλιάδες θεατές, μεταξύ των οποίων και όλη η πολιτική ηγέσια καθώς και ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ελλάδας.  Ισχύουν πολλά έθιμα σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, κυρίως να γιορτάσουν την έναρξη της άνοιξης και την επιστροφή των χελιδονιών, στην Σκιάθο ο κόσμος βγάινει στους δρόμους κρατώντας λαμπάδες και κεριά γνωστό ως λαμπαδηφορία.  Καθώς η 25η Μαρτίου πέφτει κατά την περίοδο της νηστείας/Σαρακοστή που προηγείται του ελληνικού Πάσχα, η Εκκλησία επιτρέπει στους πιστούς να φάνε ψάρι μόνο δύο φορές , την ημέρα του Ευαγελλισμού και την Κυριακή των Βαϊων.  Για αυτό το λόγο έχει καθιερωθεί να τρώγονται ψάρια, και ειδικά παστός μπακαλιάρος, γνωστός ως “μπακαλιάρος σκορδαλιά”.
Μιλήσαμε με έναν Έλληνα φοιτητή για το τι κάνει με την οικογένεια του την ημέρα αυτή. Δήλωσε: “η μέρα ξεκινάει με την Θεία Λειτουργία και μετά μαζευόμαστε με όλη την οικογένειά μου να δούμε στην τηλεόραση την μεγάλη παρέλαση, ειδικά φέτος έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί τα ξαδέρφια μου θα πάρουν μέρος.  Με όσους συγγενείς μας δεν βρισκόμαστε, προσπαθούμε να τους τηλεφωνήσουμε ώστε να είμαστε κατά κάποιο τρόπο μαζί.  Είναι σημαντικό για εμάς να μιλάμε με τους παππούδες μας και τους μεγαλύτερους συγγενείς μας. Επειδή είναι κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής επιτρέπεται να τρώμε μόνο ψάρια και λαχανικά, οπότε πάντα μαγειρεύουμε μπακαλιάρο και σκορδαλιά που μου αρέσει πολύ. “.

Ευχόμαστε σε όλους τους Έλληνες μαθητές εδώ στο σχολείο χρόνια πολλά και ζήτω η 25η Μάρτιου!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *